#durftevragen: underlayment

Toen ik (Maurice Specht) net voor mijzelf begon vertelde ik vaak het verhaal van Nils Roemen. Als een van de initiatoren van onder andere #durftevragen vertelde hij in lezingen vaak verhalen over ‘sociale overwaarde’. Hij omschreef dit als “hetgene dat over is of gemist kan worden op de plek waar het nu niet van waarde is. Terwijl het door het op een andere plaats in te zetten of op een andere manier te verbinden, weer van nut kan zijn. Het gaat hierbij niet om geld (dat is zelden ‘over’), maar om materiële zaken, ideeën, toegang of vormen van hulp”. Om uit te leggen wat hij hiermee bedoelde vroeg hij mensen vooraf of ze een enkel plankje mee wilden brengen. Deze vaak op zolder verstopte en in de weg liggende plankjes hadden in zichzelf geen waarde. Maar samengebracht bij Nils en in handen van zijn buurman transformeerden ze tot mooie tafels die in buurt geplaatst werden. Wat prive van weinig betekenis was, kreeg samengebracht weer publieke betekenis. Die gedachte speelt ook bijvoorbeeld mee in de manier waarop we een aantal jaren terug de Leeszaal Rotterdam West hebben opgezet.

En nu, in het nadenken over de materialisering van Buitenplaats Brienenoord, moest ik daar weer aan denken. Zoals jullie weten transformeren we het voormalige buitenverblijf van de Arend en Zeemeeuw naar Buitenplaats Brienenoord. Met zoveel mogelijk hergebruik van materiaal verrijst uit het oude een nieuwe plek. Zo vormen de vakwerkspanten de basis van het nieuwe pand; de vloerbalken zijn allemaal weer hergebruikt, de kozijnen vormen straks een halve wand en de meeste deuren komen ook weer terug. De oude bakstenen zijn tuinmuur geworden en het gruis is drainage.

Het oude dak bestond deels uit underlayment platen. Een deel daarvan hebben we gebruikt om bekisting van te maken voor de extra funderingsbalken en de rest wordt ondervloer. Daarboven komt straks een mooie houten vloer van ruim 100 jaar oud die we verstopt onder een laminaten tegen kwamen.

Nu komen we met zo’n 150m2 een heel eind voor de ondervloer, maar we komen toch nog zo’n 30 a 40 platen tekort om de hele vloer netjes te dichten. En daar komt Nils met zijn sociale overwaarde om de hoek kijken. Is er iemand in mijn netwerk die toevallig nog uit een project gebruikte underlayment platen overheeft van 1,22m bij 2,44 van 18 mm dik? Mocht je iets weten, neem dan contact op met Maurice via maurice@spechtindestad.nl of 06-16544235

 

contouren maken

De afgelopen 2 weken bouwden we verder aan de contouren van het pand. Met balken van een voormalige schuur uit Zeewolde maken we de constructie waar straks de wanden, kozijnen, deuren en andere materialen van de schil aan/in komen hangen.

Daarvoor zagen we afstandhouders in bijzonder vormen met de verschillende zaagmachines die we inmiddels rijk zijn. Een kleine en een grote zaagtafel, een invalzaag, een megacirkelzaag, een recipro voor het grove werk en een Fein multitool voor het helemaal fijne werk. Tel daar een zwaaihaak, een gradenboog, een blokhaak en lijmklemmen bij op en elk maatwerk is mogelijk.

Al met al krijgt het steeds meer vorm. En terwijl sommigen van ons daar mee bezig zijn, schuren en herstellen anderen vrijwilligers bijvoorbeeld de deuren.

Hoe ziet het er nu uit?

Hoe ziet het er nu uit?

Sorry, we hebben jullie verwaarloosd. We gingen zo op in alle dagelijkse bezigheden en het maken van plannen, dat we de website vergaten bij te werken. En ja, posten op Facebook is leuk, maar dat zien mensen die hier komen natuurlijk niet. Awel, een korte update. 

Inmiddels staat de hele constructie (met dank aan de mannen van Blacon), zijn we nu heel veel houten aan het toevoegen aan het pand om straks de wanden en het dak aan te bevestigen. Het hout komt van een gedemonteerde schuur in Zeewolde. Die balken gebruiken we ook om onze kozijnenwand uit op te trekken. Dit zijn allemaal kozijnen die uit het oude pand komen en die gaan samen straks een waanzinnig beeld vormen. En achterin komt ook een groot raam. Gekregen van Theo Mostert (de aannemer waarmee we de fundering hebben gemaakt) toen hij een Verhage Fastfood aan het maken was. De sandwichpanelen komen uit de buurt van Ede en zijn ook weer een bijzondere partij B-keuze die anders vernietigd zou worden en zo blijven we ons materiaal – ook als het niet uit het oude pand komt – wel op bijzondere plekken halen. 

Dus ja, we waren stil, maar dat zaten we niet. We werken nu heel hard door om zo snel mogelijk open te gaan. We proberen dat begin volgend jaar te zijn, ook al is het pand dan nog niet helemaal zoals op de plaatjes. Maar ja, welk sociaal op cultureel project is nu in 1 keer helemaal klaar realiseerden we ons een paar maanden terug. Dat doen we nog steeds samen met onze architect (Superuse Studios), onze supertimmerman Jaap Verheul, een geweldig team van vrijwilligers. En hopelijk ook met jullie.

Zo gaan we binnenkort weer klusdagen organiseren, waarin we met een grote groep mensen flinke stappen kunnen zetten. Maar misschien ook iets minder fysiek, want we zijn ook op zoek naar koffievrienden. Wat dat inhoud lees je hier, maar kort gezegd komt het neer op een kleine bijdrage in ruil voor een jaar lang gratis koffie. 

de onthulling

Het oude gebouw is verdwenen en dat is al een tijdje zo. In de afgelopen weken hebben we vooral heel veel materiaal voorbereid. Zo is de gehele oude vloer meermaals door de vandiktebank gegaan (zo’n 300m2 aan vier kanten vlakken, haakse maken en op dikte maken), zijn de oude spanten voor zover mogelijk verfvrij gemaakt, liggen alle balken soort bij soort klaar om straks als een mooie puzzel de nieuwe vloer te dragen, hebben we loods en container opgeruimd en is een deel van spullen op logische plek neergelegd. Daarmee staan we dus in de startblokken voor de volgende fase: de daadwerkelijke bouw. Maar ja, wat komt er eigenlijk voor gebouw. Meer lezen

de “branding” van Buitenplaats Brienenoord

Ja, we zijn een nieuw pand aan het bouwen. Dat weet iedereen nu wel. Dat is een bijzonder proces en daar vertellen we graag over. Heel binnenkort laten we aan iedereen zien hoe dat definitieve ontwerp eruit ziet. Maar daarna? Straks staat er een pand en wat wordt het dan? Buitenplaats Brienenoord.

Natuurlijk hebben we daar op verschillende avonden met mensen over gepraat, hebben we het in subsidie-aanvragen en ondernemingsplannen zo goed mogelijk uit proberen te leggen. Want ja, om allerlei mensen enthousiast te krijgen, om geld te krijgen voor dit bijzondere bouwproject, moet je met een goed en gedegen plan aankomen. Dat lukt aardig, zo blijkt. Maar die ene zin die alles samenbalt, die ene zin die alles verteld?

Dat is zo ongelooflijk ingewikkeld!

We willen veel, programmeren en faciliteren. Met allerlei leuke en interessante partners uit Rotterdam.

We willen zowel een plek zijn voor IJsselmonde als een inspirerende plek voor groot Rotterdam. We willen onze dromen en de dromen van anderen realiseren. We willen collectief nadenken over de toekomst van Rotterdam, Nederland, de wereld. We willen fijnzinnige kleinschalige horeca, een ontspannen aanschuifkantoor, een uitdagende programmering, we willen cultuur en natuur samenbrengen, een vleugje activisme en ruimte voor bezinning. Kortom, een gebouw dat intensief gebruikt wordt en toch zijn rustieke uitstraling behoudt. Maar ja dat is niet die ene zin!

Meer lezen

Fase 2: Braakliggen

Fase 2: Braakliggen

Kom op zondag 28 mei met ons braakliggen op het Eiland van Brienenoord. Met performance, verhaal, simpel voedsel en uitrusten, voor alle leeftijden! 

Gedurende het jaar 2017 transformeren we het oude zomerkampgebouw op het Eiland van Brienenoord. Het oude pand verdwijnt. Met zo veel mogelijk onderdelen van dit oude pand ontstaat een nieuw gebouw: Buitenplaats Brienenoord. We hebben deze herontwikkeling ingedeeld in vier fasen: oogsten, braak liggen, zaaien en bloeien. Op dit moment liggen we braak.

Meer lezen

Traag of snel? Gestaag voorwaarts!

Elke dag verdwijnt er een stukje van het verleden en zien we ook steeds meer van de toekomst. Alle muren zijn weg, het dak is er af én het ontwerp voor het nieuwe pand is in een ver gevorderd stadium (daarover snel meer). Vergunningen, toestemmingen en prijsafspraken zijn verleend en gemaakt én de contouren van het bouwteam voor de volgende fase krijgen vorm. Verantwoordingen worden geschreven én nieuwe plannen worden gemaakt. Meer lezen

Zomerdienst

Zomerdienst

Hoera het is lente en na dit weekend zomertijd. En zo ziet het er ook uit op de Buitenplaats.

Elfried en Adelino; het leven is een dans

Wat zijn we dat pand lekker aan het oogsten! Naast hout, steen, raampartijen, meer hout, kuipstoeltjes op de vliering en en nog meer hout, oogstte voorman  Jaap ook een stapel afgedrukte foto’s uit 1993 en het boek ‘Met brede vleugelslagen; de geschiedenis van 75 jaar instituut voor de rijpere jeugd’ van Jan Oudenaarden (1995) waarvan we zeker wel gehoord hadden, maar het was nog niet in ons bezit. Ook projectpannen van de gemeente doken op achteruit kasten: prachtige  artist impression uit de jaren 80 van een skyscraper  op de punt van het eiland bijvoorbeeld. Gelukkig vonden we ook nog pornoblaadjes (de Candy en de Sexteen): Hoezee voor het instituut voor de rijpere jeugd.

Met brede vleugelslagen p94

Topcitaat uit het boek van Jan Oudenaarden Met brede vleugelslagen, de geschiedenis van 75 jaar Instituut voor de rijpere jeugd: Het blad Damenskroniek gaf in 1946 een beschrijving van het eiland en haar gebruikers: “Brienenoord idyllisch eilandje in de Maas, in het zwoegende Rotterdam, vlakbij het bedrijvige leven van een scheepswerf, een plekje met wilde boschjes, waar kinderen heerlijk Indiaantje kunnen spelen, waar studiosi rustig alle mogelijke geleerdheid kunnen inpompen zonder te worden gehinderd dor lawaai, waar het voor een gewoon sterveling heerlijk zou zijn de grote stadsdrukte te ontvluchten met een goed boek -als een gewoon sterveling er toegang had, een eilandje van een kilometer lang en 500 meter breed, waar duizend schoolkinderen den ganschen dag kunnen ravotten en tieren zonder dat de bewoners van ‘het huis ’er last van hebben. ‘Het huis’ is een studiecentrum, een oord, waar op het oogenblik dat wij dit schrjven, 13 meisjes en 6 jongens van boven de 21 jaar vossen voor een examen, waar ze zich druk maken over de vraag of zij voor het practisch gedeelte een pannekoekenavond moeten organiseren of stoute stukjes op het gebied van handenarbeid presteeren.

Voor een geldinzamelactie begin jaren 50 werd een rebusactie in de dagbladen gehouden met een opbrengst van            f 65.000,-.

Met brede vleugelslagen p104

Oplossing rebus: Het instituut voor de Rijper Jeugd behoudt duizenden jongens en meisjes voor de gevaren van de grote stad. Help dat werk door uw steun!

Zomerdienst van het veer liep vroeger van 15 maart-15 oktober: Het seizoen is dus begonnen!

Met bred vleugelslagen p124

En maandag is het niet alleen zomertijd, binnen is het leeg. Oranje -onze ‘amoveervrienden’- komen, we gaan constructief slopen. Fijn en zonnig weekend!

Oké nog één nostalgische plaat…

gevonden foto in het pand: met hond en geitje!

 

 

 

 

Leve de (on)georganiseerde jeugd!

Leve de (on)georganiseerde jeugd!

We zijn gestart! Het terrein is omhekt, er staat een bouwloods en er is een bouwteam. Onderdeel van dit bouwteam zijn Elfried en Richard, twee enthousiaste ‘oudere jongeren’. Superlatieven schieten te kort. Kanjers, dat zijn het. We houden allemaal al heel veel van ze.

Waar komen deze mannen vandaan? Heel lang gelden, resp. 64 en 54 jaar geleden, uit Curaçao en Nigeria. Kort geleden, van Voedseltuin Rotterdam. De beide mannen zijn al enige tijd vrijwilliger bij Voedseltuin Rotterdam, die prachtige plek tussen de Keileweg en de Keilestraat waar op duurzame wijze voedsel wordt geproduceerd voor de pakketten van de Voedselbank. Meer lezen

Alledaags gereutel en grootse visoenen en de zoektocht naar een glashelder verhaal

Zo’n fantastisch project als de herontwikkeling van een gebouwtje op een eiland gaat natuurlijk gepaard met enerzijds grote grenzeloze dromen en tomeloos geluk en het gevoel van: wij zijn de geluksvogeltjes van Rotterdam en omstreken. Maar natuurlijk betekent het in de praktijk ook allerhande gereutel waar trouwens ook veel plezier bij komt kijken hoor. Zo staan er momenteel bouwhekken om het pand, hebben we een heuse bouwloods, begint ons sloop en bouwteam vorm te krijgen, is de grondhuurovereenkomst in wording, hadden we vorige week een eenvoudig dinertje met slimme mensen, zitten we in een prachtige vrienden van campagne en overleggen we over andere vormen van fondsenwerving, bespreken we een communicatiecampagne met studenten van Inholland, moeten we nog flink wat ouwe meuk het pand uit krijgen, zijn er schetsontwerpen voor het nieuwe gebouw, vragen we ons af waar de piano naar toe moet en gaan we aan de slag met de nieuwste inzichten die zijn voortgekomen uit het eenvoudig dinertje met slimme mensen.

Want waar kwamen we achter: dat ons verhaal nog niet helemaal helder is. En dat is nodig voor het vinden van nieuwe bondgenoten en eventueel financiers.

Meer lezen