Platform voor Eerlijk Werk

De Buitenplaats Brienenoord is onderdeel van een nieuwe gezonde en groene leerwerkketen, platform voor Eerlijk Werk
Een leerwerkketen die bijdraagt aan een duurzame, gezonde, inclusieve stad. Ieder op een eigen, unieke manier. Het doel is om op een innovatieve wijze bij te dragen aan een stad waar álle Rotterdammers, ook die een steuntje nodig hebben, een plek vinden en aan de slag kunnen.
A.s. vrijdag (10 mei) zal minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dit platform officieel lanceren. Na een fietstochtje langs een aantal sociale ondernemersplekken zal de lancering plaatsvinden in het Gemaal.

Wij gaan met veel plezier onderdeel uitmaken van deze keten. Zonder de ervaring, enthousiasme en daadkracht van heel veel vrijwilligers was onze Buitenplaats nooit gebouwd. We hebben gezien dat mensen dankzij het feit dat ze bij ons aan het werk zijn, ineens ook weer een plek vinden op de arbeidsmarkt, dat ze diploma’s kunnen halen of gewoon weer bevrediging halen uit samen ‘aan de slag’ zijn. We zien hoe belangrijk dit is
Wij willen ook graag in de toekomst die groene, duurzame en inclusieve plek zijn.

Groeien

Afgelopen weekend was het eindelijk weer tijd om een Open Bouwplaats te organiseren. Na oogsten en braakliggen komt eigenlijk zaaien, maar omdat we al zo lekker de hoogte in zijn voelde dat gek en werd het Groeien. En groeien doen we. De constructie staat en het vormde het perfecte decor voor een performance waarin we in woord, dans, muziek en gesprek uitdrukking gaven aan het idee van groeien en het groeiproces van het gebouw. Om zeker te zijn van mooi weer hadden we een paar dagen van tevoren het geheel een dag naar voren gehaald, wat de druk er nog wel even opzette. Gelukkig bleek de groep dansers (van Codarts), de muzikant (Eric Magneet), de geluidsman (William van WG Theatertechniek), de spelers en de speelster(tjes) niet onder de indruk. Onder leiding van Marieke den Dulk en Sander Zweerts de Jong ontstond in korte tijd een voorstelling die van kop tot staart goed in elkaar zat. 

Het was gelijk ook een mogelijkheid voor Erik Fiegel om mensen kennis te laten maken met zijn kookkunsten en we konden onze gekregen verrijdbare bar gelijk inwijden. Tel daar bij op een publiek wat het niet liet afweten (DANK!) en de zon die uitbundig scheen en alle ingrediënten voor een meer dan geslaagde Open Bouwplaats waren er. Wij kijken dan ook met een grote glimlach op ons gezicht terug, snappen weer beter waarom we dit avontuur ooit zijn begonnen en bouwen nu weer gestaag verder richting de opening. Want dit smaakte naar veel meer!!!

 

Snel geld

Snel geld

 

Hoe vaak denkt u n a over hoe u op een hele simpele manier rijk kunt worden? Ik af en toe maar het stokt altijd vrij snel. Omdat ik moet concluderen dat op een simpele manier rijk worden niet bestaat. En dat veel dingen waar je rijk mee kunt worden mij niet leuk lijken. Het is ook eigenlijk in mijn leven nooit een doel geweest: rijk worden. En dan word je het meestal dus ook niet. Maar met de Buitenplaats is het wel fijn om makkelijk geld binnen te halen want zoals elk bouwproject valt ook de Buitenplaats duurder uit dan begroot. En dan zou het toch handig zijn als je met een rondedansje even een tonnetje extra binnen kunt halen. Nu is het ook zo dat op de een of andere manier bij zo’n project als de Buitenplaats vaak hele slimme, knappe, idealistisch mensen met veel humor samenkomen, maar verstand van snel geld hebben ze niet. Toch wil ik graag deze week eens stil staan bij een best snelle geldstroom. Onze kunstenaar Sander die ooit 4 jaar economie studeerde heeft wel een voorliefde voor het bedenken van alternatieve geldstromen. Al jaren denkt hij groot te gaan worden met de minibitterbal. En toen nog niemand in de Segway geloofde, wist hij al dat dit heel groot ging worden. OK dit laatste is een slecht voorbeeld. Hoe dan ook is het niet verwonderlijk dat het fenomeen Koffievriend uit zijn koker komt. Een campagne briljant in z’n eenvoud: voor 35 euro een jaar lang gratis koffie op de Buitenplaats. De eerste 100 koffievrienden zijn binnen. Nog 200 te gaan, maar meer mag ook. Kunnen we u verwelkomen?

Volg de tikkielink hieronder:

https://tikkie.me/pay/anqcpsmomsl6uuao4dbu

of maak 35 euro over onder vermelding van ‘koffievriend2019’ naar Stichting Grondvesten NL57TRIO 0390 3331 23

Mail ‘hoofd koffievriend’ Sander ook nog even, zodat het allemaal goed komt met de administratie: sanderzweerrtsdejong@gmail.com

Een goed weekend en tot volgende week.

 

 

#durftevragen: underlayment

Toen ik (Maurice Specht) net voor mijzelf begon vertelde ik vaak het verhaal van Nils Roemen. Als een van de initiatoren van onder andere #durftevragen vertelde hij in lezingen vaak verhalen over ‘sociale overwaarde’. Hij omschreef dit als “hetgene dat over is of gemist kan worden op de plek waar het nu niet van waarde is. Terwijl het door het op een andere plaats in te zetten of op een andere manier te verbinden, weer van nut kan zijn. Het gaat hierbij niet om geld (dat is zelden ‘over’), maar om materiële zaken, ideeën, toegang of vormen van hulp”. Om uit te leggen wat hij hiermee bedoelde vroeg hij mensen vooraf of ze een enkel plankje mee wilden brengen. Deze vaak op zolder verstopte en in de weg liggende plankjes hadden in zichzelf geen waarde. Maar samengebracht bij Nils en in handen van zijn buurman transformeerden ze tot mooie tafels die in buurt geplaatst werden. Wat prive van weinig betekenis was, kreeg samengebracht weer publieke betekenis. Die gedachte speelt ook bijvoorbeeld mee in de manier waarop we een aantal jaren terug de Leeszaal Rotterdam West hebben opgezet.

En nu, in het nadenken over de materialisering van Buitenplaats Brienenoord, moest ik daar weer aan denken. Zoals jullie weten transformeren we het voormalige buitenverblijf van de Arend en Zeemeeuw naar Buitenplaats Brienenoord. Met zoveel mogelijk hergebruik van materiaal verrijst uit het oude een nieuwe plek. Zo vormen de vakwerkspanten de basis van het nieuwe pand; de vloerbalken zijn allemaal weer hergebruikt, de kozijnen vormen straks een halve wand en de meeste deuren komen ook weer terug. De oude bakstenen zijn tuinmuur geworden en het gruis is drainage.

Het oude dak bestond deels uit underlayment platen. Een deel daarvan hebben we gebruikt om bekisting van te maken voor de extra funderingsbalken en de rest wordt ondervloer. Daarboven komt straks een mooie houten vloer van ruim 100 jaar oud die we verstopt onder een laminaten tegen kwamen.

Nu komen we met zo’n 150m2 een heel eind voor de ondervloer, maar we komen toch nog zo’n 30 a 40 platen tekort om de hele vloer netjes te dichten. En daar komt Nils met zijn sociale overwaarde om de hoek kijken. Is er iemand in mijn netwerk die toevallig nog uit een project gebruikte underlayment platen overheeft van 1,22m bij 2,44 van 18 mm dik? Mocht je iets weten, neem dan contact op met Maurice via maurice@spechtindestad.nl of 06-16544235

 

contouren maken

De afgelopen 2 weken bouwden we verder aan de contouren van het pand. Met balken van een voormalige schuur uit Zeewolde maken we de constructie waar straks de wanden, kozijnen, deuren en andere materialen van de schil aan/in komen hangen.

Daarvoor zagen we afstandhouders in bijzonder vormen met de verschillende zaagmachines die we inmiddels rijk zijn. Een kleine en een grote zaagtafel, een invalzaag, een megacirkelzaag, een recipro voor het grove werk en een Fein multitool voor het helemaal fijne werk. Tel daar een zwaaihaak, een gradenboog, een blokhaak en lijmklemmen bij op en elk maatwerk is mogelijk.

Al met al krijgt het steeds meer vorm. En terwijl sommigen van ons daar mee bezig zijn, schuren en herstellen anderen vrijwilligers bijvoorbeeld de deuren.

Hoe ziet het er nu uit?

Hoe ziet het er nu uit?

Sorry, we hebben jullie verwaarloosd. We gingen zo op in alle dagelijkse bezigheden en het maken van plannen, dat we de website vergaten bij te werken. En ja, posten op Facebook is leuk, maar dat zien mensen die hier komen natuurlijk niet. Awel, een korte update. 

Inmiddels staat de hele constructie (met dank aan de mannen van Blacon), zijn we nu heel veel houten aan het toevoegen aan het pand om straks de wanden en het dak aan te bevestigen. Het hout komt van een gedemonteerde schuur in Zeewolde. Die balken gebruiken we ook om onze kozijnenwand uit op te trekken. Dit zijn allemaal kozijnen die uit het oude pand komen en die gaan samen straks een waanzinnig beeld vormen. En achterin komt ook een groot raam. Gekregen van Theo Mostert (de aannemer waarmee we de fundering hebben gemaakt) toen hij een Verhage Fastfood aan het maken was. De sandwichpanelen komen uit de buurt van Ede en zijn ook weer een bijzondere partij B-keuze die anders vernietigd zou worden en zo blijven we ons materiaal – ook als het niet uit het oude pand komt – wel op bijzondere plekken halen. 

Dus ja, we waren stil, maar dat zaten we niet. We werken nu heel hard door om zo snel mogelijk open te gaan. We proberen dat begin volgend jaar te zijn, ook al is het pand dan nog niet helemaal zoals op de plaatjes. Maar ja, welk sociaal op cultureel project is nu in 1 keer helemaal klaar realiseerden we ons een paar maanden terug. Dat doen we nog steeds samen met onze architect (Superuse Studios), onze supertimmerman Jaap Verheul, een geweldig team van vrijwilligers. En hopelijk ook met jullie.

Zo gaan we binnenkort weer klusdagen organiseren, waarin we met een grote groep mensen flinke stappen kunnen zetten. Maar misschien ook iets minder fysiek, want we zijn ook op zoek naar koffievrienden. Wat dat inhoud lees je hier, maar kort gezegd komt het neer op een kleine bijdrage in ruil voor een jaar lang gratis koffie. 

de onthulling

Het oude gebouw is verdwenen en dat is al een tijdje zo. In de afgelopen weken hebben we vooral heel veel materiaal voorbereid. Zo is de gehele oude vloer meermaals door de vandiktebank gegaan (zo’n 300m2 aan vier kanten vlakken, haakse maken en op dikte maken), zijn de oude spanten voor zover mogelijk verfvrij gemaakt, liggen alle balken soort bij soort klaar om straks als een mooie puzzel de nieuwe vloer te dragen, hebben we loods en container opgeruimd en is een deel van spullen op logische plek neergelegd. Daarmee staan we dus in de startblokken voor de volgende fase: de daadwerkelijke bouw. Maar ja, wat komt er eigenlijk voor gebouw. Meer lezen

de “branding” van Buitenplaats Brienenoord

Ja, we zijn een nieuw pand aan het bouwen. Dat weet iedereen nu wel. Dat is een bijzonder proces en daar vertellen we graag over. Heel binnenkort laten we aan iedereen zien hoe dat definitieve ontwerp eruit ziet. Maar daarna? Straks staat er een pand en wat wordt het dan? Buitenplaats Brienenoord.

Natuurlijk hebben we daar op verschillende avonden met mensen over gepraat, hebben we het in subsidie-aanvragen en ondernemingsplannen zo goed mogelijk uit proberen te leggen. Want ja, om allerlei mensen enthousiast te krijgen, om geld te krijgen voor dit bijzondere bouwproject, moet je met een goed en gedegen plan aankomen. Dat lukt aardig, zo blijkt. Maar die ene zin die alles samenbalt, die ene zin die alles verteld?

Dat is zo ongelooflijk ingewikkeld!

We willen veel, programmeren en faciliteren. Met allerlei leuke en interessante partners uit Rotterdam.

We willen zowel een plek zijn voor IJsselmonde als een inspirerende plek voor groot Rotterdam. We willen onze dromen en de dromen van anderen realiseren. We willen collectief nadenken over de toekomst van Rotterdam, Nederland, de wereld. We willen fijnzinnige kleinschalige horeca, een ontspannen aanschuifkantoor, een uitdagende programmering, we willen cultuur en natuur samenbrengen, een vleugje activisme en ruimte voor bezinning. Kortom, een gebouw dat intensief gebruikt wordt en toch zijn rustieke uitstraling behoudt. Maar ja dat is niet die ene zin!

Meer lezen

Fase 2: Braakliggen

Fase 2: Braakliggen

Kom op zondag 28 mei met ons braakliggen op het Eiland van Brienenoord. Met performance, verhaal, simpel voedsel en uitrusten, voor alle leeftijden! 

Gedurende het jaar 2017 transformeren we het oude zomerkampgebouw op het Eiland van Brienenoord. Het oude pand verdwijnt. Met zo veel mogelijk onderdelen van dit oude pand ontstaat een nieuw gebouw: Buitenplaats Brienenoord. We hebben deze herontwikkeling ingedeeld in vier fasen: oogsten, braak liggen, zaaien en bloeien. Op dit moment liggen we braak.

Meer lezen

Traag of snel? Gestaag voorwaarts!

Elke dag verdwijnt er een stukje van het verleden en zien we ook steeds meer van de toekomst. Alle muren zijn weg, het dak is er af én het ontwerp voor het nieuwe pand is in een ver gevorderd stadium (daarover snel meer). Vergunningen, toestemmingen en prijsafspraken zijn verleend en gemaakt én de contouren van het bouwteam voor de volgende fase krijgen vorm. Verantwoordingen worden geschreven én nieuwe plannen worden gemaakt. Meer lezen