Info

Buitenplaats Brienenoord, een speelplaats voor alle leeftijden

 Vanaf 2017 zijn we het oude zomerkampgebouw op het Eiland van Brienenoord aan het herontwikkelen. De Arend en de Zeemeeuw transformeert tot Buitenplaats Brienenoord, dé speelplaats voor alle leeftijden.

Een bijzonder transformatieproces

Op basis van demontage en zoveel mogelijk hergebruik van het huidige pand wordt er een nieuw gebouw ontwikkeld. Daarbij herhalen we de geschiedenis van het zomerkamphuis en bestaat ons bouwteam uit jongeren en andere vrijwilligers, net zoals ooit ook het pand in de jaren dertig door zestig werkloze jongeren is opgebouwd. De ecologische voetafdruk van het pand zullen we daarbij minimaliseren. Rond de betekenis van de plek en het transitieproces organiseren we vier happenings. Daarmee is het transformatieproces geen tussenfase, maar vormt het begin van de programmering van Buitenplaats Brienenoord. Door op deze manier te werk te gaan, doen we recht aan de geschiedenis en de plek, maar laten we ook een andere toekomst van sociaal, artistiek en duurzaam ontwikkelen zien.

Een speelplaats = een oefenplek

De manier hoe wij dit proces inrichten is letterlijk dat wat de Buitenplaats voor staat. Het is onderdeel van het oefenen in anders werken, denken, maken en bouwen.  We ambiëren als Buitenplaats een oefenruimte, een speelplaats te zijn. Waarom zouden we moeten oefenen? Daarin worden we geïnspireerd door de socioloog Richard Sennett die stelt dat we als burgers nood hebben aan repetitieruimten. Daartoe maakt hij een onderscheid tussen oefenen (practising) en repeteren (rehearsing). Oefenen is nodig om de techniek en je instrument te beheersen. In repetities moeten de leden van het orkest samen uitmaken wat het goede is. Ze moeten hun spel op elkaar afstemmen en ontwikkelen al doende een idee van wat het zou moeten en kunnen zijn. Ook gedurende dit jaar van herontwikkeling willen we die oefenruimte reeds zijn. Daarom zullen bij de publieke momenten altijd zowel het denken als doen een rol krijgen in het programma. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat bij het oefenen mensen uit diverse disciplines bijeen zijn zoals mensen uit beleidswereld, politiek, maatschappelijk middenveld, architectuur, kunst en cultuur, bedrijfsleven evenals de alledaagse gebruikers van het eiland.

Het eiland als decor, weg van de stad

Wat ons helpt in het zijn van zo’n oefenruimte is dat iedereen letterlijk even afstand neemt van zijn eigen plaats en plek in de stad. Voor veel mensen is de weg naar het eiland een (mentale) brug die ze moeten overwinnen. Onderweg er naartoe laten ze zaken los, achter en komen ze los van hun huidige preoccupaties, achtergrond en belangen. Ze geven zich letterlijk aan de plek over.

We noemen het wel een denk-maak en werkplaats, maar bij het woord spelen komt voor ons alles samen. Het is de essentie van wat we willen zijn.

Een speelplaats voor alle leeftijden

Ecoloog Marten Scheffer die kantelmomenten in complexe systemen bestuurt, stelt dat er op universiteiten bij onderzoek te weinig aandacht wordt besteed aan het creatief associëren, dat volgens hem het startpunt moet zijn van ieder denkproces. En dat creatief associëren, dat doe je niet achter een computer. Je kunt soms beter in een vuurtje zitten poken dan achter een computer zitten. Struinen, aanklooien, niet-functioneel rommelen met spulletjes, ongebreideld nieuwsgierig naar alles om je heen en kijken of je dat met elkaar kunt verbinden. Daar begint het mee.

Die plek willen we het liefste zijn, die omgeving waar je heen gaat en aan het einde van de dag niet precies de vinger kan leggen op wat er nu precies gebeurd is, wat je nu precies hebt gedaan, maar dat het bijzonder is geweest, anders, een energie genererende plek. Een plek om te programmeren, te vertoeven, te onderhandelen, te knutselen, te vrijen, te denken en vooral te spelen. Heel veel spelen. Om dat brein te laten kwispelen en te laten waaien. Die plek willen we zijn, een fantasierijke plek. een magische plek.

Omdat voor elkaar te krijgen wordt er een pand gebouwd dat niet naar binnen gekeerd is, maar waarbinnen en buiten in elkaar overlopen en elkaars verlengde liggen. Waarmee we willen pionieren in het duurzaam bouwen voor de toekomst. En dat geschikt is voor diverse manieren van gebruik.

In de praktijk komt het erop neer dat er een artistiek/inhoudelijke programmering zal zijn, dat er natuur- en cultuureducatie voor alle leeftijden zal zijn, dat de plek af te huren is, dat de zomerkampen weer terugkomen, dat mensen er voor een dag kunnen werken, dat er in het weekend horeca zal zijn passend bij het eiland dat er artist-in-residencies worden gerealiseerd. Kortom dat de plek als toevluchtsoord voor de stedeling op alle manieren weer gebruikt kan worden.

Graag nodigen we iedereen met ideeën uit om deze met ons te delen.

Voor plannen, ideeën, suggesties en ondersteuning neem contact met ons op.

Team Buitenplaats