Zomerdienst

Hoera het is lente en na dit weekend zomertijd. En zo ziet het er ook uit op de Buitenplaats.

Elfried en Adelino; het leven is een dans

Wat zijn we dat pand lekker aan het oogsten! Naast hout, steen, raampartijen, meer hout, kuipstoeltjes op de vliering en en nog meer hout, oogstte voorman  Jaap ook een stapel afgedrukte foto’s uit 1993 en het boek ‘Met brede vleugelslagen; de geschiedenis van 75 jaar instituut voor de rijpere jeugd’ van Jan Oudenaarden (1995) waarvan we zeker wel gehoord hadden, maar het was nog niet in ons bezit. Ook projectpannen van de gemeente doken op achteruit kasten: prachtige  artist impression uit de jaren 80 van een skyscraper  op de punt van het eiland bijvoorbeeld. Gelukkig vonden we ook nog pornoblaadjes (de Candy en de Sexteen): Hoezee voor het instituut voor de rijpere jeugd.

Met brede vleugelslagen p94

Topcitaat uit het boek van Jan Oudenaarden Met brede vleugelslagen, de geschiedenis van 75 jaar Instituut voor de rijpere jeugd: Het blad Damenskroniek gaf in 1946 een beschrijving van het eiland en haar gebruikers: “Brienenoord idyllisch eilandje in de Maas, in het zwoegende Rotterdam, vlakbij het bedrijvige leven van een scheepswerf, een plekje met wilde boschjes, waar kinderen heerlijk Indiaantje kunnen spelen, waar studiosi rustig alle mogelijke geleerdheid kunnen inpompen zonder te worden gehinderd dor lawaai, waar het voor een gewoon sterveling heerlijk zou zijn de grote stadsdrukte te ontvluchten met een goed boek -als een gewoon sterveling er toegang had, een eilandje van een kilometer lang en 500 meter breed, waar duizend schoolkinderen den ganschen dag kunnen ravotten en tieren zonder dat de bewoners van ‘het huis ’er last van hebben. ‘Het huis’ is een studiecentrum, een oord, waar op het oogenblik dat wij dit schrjven, 13 meisjes en 6 jongens van boven de 21 jaar vossen voor een examen, waar ze zich druk maken over de vraag of zij voor het practisch gedeelte een pannekoekenavond moeten organiseren of stoute stukjes op het gebied van handenarbeid presteeren.

Voor een geldinzamelactie begin jaren 50 werd een rebusactie in de dagbladen gehouden met een opbrengst van            f 65.000,-.

Met brede vleugelslagen p104

Oplossing rebus: Het instituut voor de Rijper Jeugd behoudt duizenden jongens en meisjes voor de gevaren van de grote stad. Help dat werk door uw steun!

Zomerdienst van het veer liep vroeger van 15 maart-15 oktober: Het seizoen is dus begonnen!

Met bred vleugelslagen p124

En maandag is het niet alleen zomertijd, binnen is het leeg. Oranje -onze ‘amoveervrienden’- komen, we gaan constructief slopen. Fijn en zonnig weekend!

Oké nog één nostalgische plaat…

gevonden foto in het pand: met hond en geitje!