Talkshow #2 Waterwerken: Water en Kunst
Vrijdag 7 juli 2022

ATLANTIS
In deze tweede talkshow over water en kunst zetten we strandstoelen neer. Leun rustig achterover, alles is fijn, alles komt goed. Toch? Of is de toorn Zeus ook ons voorland?
“Poseidon wordt verliefd op mensenvrouw Kleito en creëert een heuveltop voor haar. De heuvel met de naam Atlantis wordt bewoond door de kinderen van Kleito, deze halfgoden krijgen allemaal een stukje van de heuvel. Maar in de tijd wordt het ooit zo paradijselijke eiland Atlantis een plek van machtsmisbruik en corruptie. Dat zint oppergoed Zeus geenszins en hij besluit tot een passende straf; met aardbevingen en vloedgolven laat hij Atlantis onder zee verdwijnen.’
Een avond tussen rust en onrust met onder meer:
Atlantikwall van Roel Meelkop (geluid) en Marco Douma (video)
Geluidskunstenaar Roel Meelkop en videokunstenaar Marco Douma presenteren een live versie van hun gezamenlijk werk ‘Atlantikwall’, een video- en geluidswerk met Hoek van Holland in de hoofdrol. Hun fascinatie voor de Hoek richt zich vooral op de tegenstelling die er van uitgaat: weidsheid en ondoordringbaarheid. Er is het verre uitzicht over de zee met de enorme schepen die al van veraf te zien zijn en daartegenover het dichte struikgewas van de duinen, met daarin verscholen de betonnen bunker, overwoekerd door duindoorns en andere struiken.
– Antartikos van Esther Kokmeijer
ANTARTIKOS combineert kunst en wetenschap om de uitdagingen en inspiratie die Antartica biedt aan te gaan. in veel opzichten delen wetenschappers en kunstenaars het immateriële en mentale eigendom van Antartica. Ze zijn niet geïnteresseerd in verovering of eigendom. In plaats daarvan engageren ze zich tijdelijk met het continent om kennis, ideeën, inspiratie, verwarring, schoonheid en acuut urgente vragen de wereld in te brengen. Dit magazine biedt een platform voor een breed scala aan artistieke en wetenschappelijke perspectieven die elkaar kunnen versterken. Antartikos verschijn één keer per jaar in gedrukte vorm. 
– BUURTIJS van Honey Jones-Hughes & Antoni0 de la Hera
BUURTIJS is een archief van gezamenlijk onderzoek met betrekking tot de agrarische sector, waarbij duurzaamheid, lokale hulpbronnen, arbeid en schaal in vraag worden gesteld. Het project begon met een poging om ijs te maken met alleen de meest ethische ingrediënten verzameld op de fiets, en ontwikkelde zicht tot het in kaart brengen van de productie, verwerking en distributie van eetbare producten in en rond de stad Rotterdam.
Met muziek van Bruno Ferro Xavier da Silva.
Wanneer: 7 juli 2022
Waar: Buitenplaats Brienenoord (van Brienenoord 5)
Tijd: inloop met eten: 18.30 uur, start talkshow 19.30 uur
De talkshow is gratis, eten € 12,50 (reserveren als je wilt eten via reserveren@buitenplaatsbrienenoord.nl)
Moderator: Evita de Roode
Voertaal: Nederlands
Waterwerken #2 en de bijbehorende talkshows worden ondersteund door 150 jaar Vooruit Nieuwe Waterweg, CBK Rotterdam en het Mondriaanfonds.
Foto: Esther Kokmeijer