Beleving

De moderne mens snakt naar beleving, staat in een artikel in de Volkskrant van afgelopen zaterdag in een stukje over opgiet-shows bij sauna’s. Nou denk ik bij de saunabeleving vooral aan een soort weldadige rust en zo min mogelijk show-elementen, maar dat schijnt dus heel ouderwets te zijn. We moeten iets meemaken, en het liefst met zo veel mogelijk effect van buitenaf. Dat gevoel had ik ook bij Remastered, ‘een belevenis die al je zintuigen prikkelt’. Een driedimensionale show over het werk van verschillende Nederlandse kunstenaars. Het is een hit in Rotterdam, en dus ben je met heel veel, in verschillende ruimtes om een exclusieve ervaring te hebben. In mijn slechtste humeur was het vooral een nogal bombastische verminking van o.a. Rembrandt, Vermeer en Mondriaan. De moderne mens snakt naar beleving. Als dat al zo is, dan heb ik eerder het gevoel dat de moderne mens snakt naar een beleving van rust en ruimte. Met zo min mogelijk effectbejag. Maar misschien ben ik niet de moderne mens.
Op de Buitenplaats zijn we nu de nieuwe plannen aan het maken voor de komende jaren. Niet gek natuurlijk dat daarin rust, tijd en ruimte essentiële woorden zijn. Geen stroboscopische fratsen, geen foodtruckfestivals of lichtshows. Als je hier komt moet je het vooral lekker zelf doen, dat beleven. Een oase van tijd, rust en ruimte, dat is het ideaal. “Ervaar wat je nog nooit heb meegemaakt”, ronkt Remastered. Ik zou daaraan toe willen voegen. Ervaar
wat je bijna nooit meer meemaakt; niets.