24 & 25 november: These boots are made for walkin’

Vanuit Buitenplaats Brienenoord bieden we mensen tijd en ruimte in het drukke stadsleven. Wandelen is vertraging. Wandelen is ruiken, zien voelen, maar ook praten, ontmoeten of zwijgen. Vanuit ons onderzoek of het prachtige eiland van Brienenoord het startpunt kan zijn van Rotterdam als Nationaal Park gaan we 24 uur op zoek naar de kansen en kwaliteiten van het gebied en andere groene zones op Zuid. Graag wandelen we met meer townies, natuurfreaks, wandelliefhebbers en anderen die zin hebben om met elkaar te vertragen en wat stappen te zetten. 

Reserveren voor een van de wandelingen? Mail naar maurice@buitenplaatsbrienenoord.nl 

Vrijdag 24 november

16:00 – 18:00 Nationaal Park Eiland van Brienenoord – een wandelende verkenningstocht

Wat als we het Eiland van Brienenoord als (het begin) van Nationaal Park Rotterdam zien? Welke kansen biedt dat voor de ontwikkeling van het Eiland en zijn omgeving? Vanuit Buitenplaats Brienenoord zijn we gefascineerd door deze gedachte en willen we hier de komende tijd op verschillende manieren aandacht aan besteden. 

Een eerste stap hierin is om met specialisten (zoals onder ander landschapsarchitect van het huidige Eiland, Wolbert van Dijk) en liefhebbers van het Eiland te verkennen welke bijzondere landschappelijke kwaliteiten – een van de kenmerken van een Nationaal Park – het Eiland heeft. Dat doen we al wandelend en tekenend. 

17:30 – 20:00 pizza/sauna-avond

Zoals iedere vrijdagavond openen we de door kunstenaar Steven Jouwersma gemaakte Common Bread Sauna voor publiek: voor 5 euro per persoon kan je zelf pizza’s maken en bakken. De warmte hiervoor dient ook ter verhitting van onze sauna. 

21:00 – 22:00 Avondwandeling Eiland van Brienenoord

Het Eiland is een van de donkere plekken in de stad. Dat komt omdat er geen straatverlichting aanwezig is. Ontdek tijdens deze groepswandeling het Eiland in een heel ander (gebrek) aan licht.  

Zaterdag 25 november 

7:00 – 8:30 Rondje Stadionpark met zonsopgang

Sinds enkele jaren bestaat het Rondje Stadionpark, een route van 5 kilometer door het gebied welke het Eiland van Brienenoord, Park de Twee Heuvels, de Sportcampus, de Kuip en de Veranda met elkaar verbindt. Ontdek het Rondje onder leiding van wandelgids Iddo Drevijn van Het Onverharde Pad. We beginnen in het donker en wandelen de zonsopgang tegemoet.

13:00 – 15:00 Oost-west wandeling – Nationaal Park op Zuid

In hoeverre is het al mogelijk om door een aaneengesloten stuk groen van het Eiland van Brienenoord te wandelen naar de Waalhaven? Op de kaart lijkt het er op dat je al een heel eind komt. Maar dat willen we natuurlijk met eigen ogen zien. En tegelijkertijd ontdekken waar het nog niet het geval is en wat hier mogelijk is. Ga je mee op ontdekkings- en ontwikkeltocht? De route is zo’n 8 kilometer. Let op: vertrek- en eindpunt is niet gelijk!