Maud van den Beuken

Maud van den Beuken (Rotterdam, NL) onderzoekt de aarde (object) als een geografisch gegeven, in relatie tot het volume van de mensen (subject). Haar praktijk kenmerkt zich door een onderzoekende houding als een veldwerker die meet, scant en definieert. Ze is geinteresseerd in hoe we land onder onze voeten en de lucht boven ons hoofd begrijpen. Is het mogelijk om de de aarde op een 1:1 schaal te kopieren? Door het land mee te nemen, te transporteren en te conserveren onderzoekt ze de plek als fysiek object. Om grip te krijgen op dit vraagstuk werkt ze vaak samen met wetenschappers, ingenieurs en architecten uit het ruimtelijk en natuurwetenschappelijk vakgebied.
Van 2015 – 2018 werkte ze samen met cartograaf Falco Joosten (MA, UvA Amsterdam, NL) om voor het eerst in de geschiedenis een kaart van de lucht, als een op zichzelf staande ruimte, te ontwikkelen. Daarvoor reisde ze naar acht verschillende coördinaten op land en zee, waarin ze fungeert als een echo naar de Landsat 8 satelliet (NASA, USGS) boven haar, die op een hoogte van 705 km in zijn baan vliegt. Mapping the Sky bestaat uit een editie met daarin een data- en beeldcollectie van de lucht, ondersteund met een video-installatie. De editie is opgenomen in het cartografisch archief van Universiteit Utrecht.
In een recent project (2017 – 2020) werkte ze aan een project waarin ze te voet twee rivieren volgde: de Kaveri in India en aan de andere kant van de aarde de Mississippi in de Verenigde Staten. Terwijl de rivier in India volledig was uitgedroogd, bevat de Mississippi een te grote hoeveelheid aan water. In samenwerking met bagger- en offshore aannemer Van Oord, scande de bodem van de Mississippi rivier met behulp van 3D-sonartechnologie. Door het 3D-model uiteindelijk CNC uit te frezen dupliceerde ze een dwarsdoorsnede van de rivier, van oever tot oever op een 1:1 schaal.
www.maudvandenbeuken.nl