Presentatie Zand Erover
Elen Braga

Graag nodigen wij u uit voor de eind­presentatie van de onderzoeksperiode van Elen Braga binnen het project Waterwerken, op 27 en 28 maart 2021. De presentatie zal plaatsvinden rondom Buitenplaats Brienenoord.

Waterwerken gaat over onze verhouding met het water. Zes verschillende kunstenaars doen na elkaar onderzoek naar deze verhouding op Buitenplaats Brienenoord en realiseren op deze plek nieuw werk. Zes verschillende benaderingen, zes verschillende onderzoeken, maar samenkomend in een uitdijende interventie. Het waterwerk. Een bijzonder project dat loopt van oktober 2020 tot december 2021.

De Braziliaanse kunstenaar Elen Braga (woonachtig in Brussel) werkte de afgelopen drie maanden op Buitenplaats Brienenoord en onderzocht water als medium dat niet alleen goederen en mensen verbindt, maar ook globale geschiedenissen samenbrengt. Haar presentatie onder de titel Zand Erover vestigt aandacht op de letterlijke betekenis van dit gezegde en hoe wij water systematisch vervangen door ruimte voor menselijk gebruik. Haar onderzoek naar de menselijke controle over onze natuur vervlocht ze met haar persoonlijke ervaringen op het eiland van Brienenoord en de Nederlandse invasie van haar geboorteland Brazilië in de zeventiende eeuw.

Braga’s interventie omvat verschillende ruimtes op Buitenplaats Brienenoord en bestaat uit wandkleden, een installatie met kokend water en een werk van vijftien keramische palmstammen, gemaakt van klei en boomstammen van het eiland zelf en gerealiseerd met Rotterdamse vrijwilligers.

In het weekend van 27 en 28 maart is de presentatie van dit werk. We werken met tijd-slots van een half uur, tussen 12:00 uur en 17:00 uur, in de buitenlucht. In dit weekend is er ook een speciale vegetarische to­ go snack verkrijgbaar voor € 5,–.

U kunt zich aanmelden via: sander@buitenplaatsbrienenoord.nl. Vermeldt daarbij met hoeveel personen u komt, op welke dag en op welk tijdstip. En of u daarbij een vegetarische to-go snack wilt.

We hopen u dit weekend te verwelkomen!

 

Het team van Waterwerken