Presentatie Josje Hattink
Waterwolf

In oktober 2020 is het project Waterwerken gestart bij Buitenplaats Brienenoord. Waterwerken gaat over onze verhouding met het water. Zes verschillende kunstenaars doen na elkaar onderzoek over deze verhouding en realiseren op deze plek nieuw werk. Zes verschillende benaderingen, zes verschillende onderzoeken. Het Waterwerk.
De laatste kunstenaar die aan de slag is gegaan op het eiland is Josje Hattink. In haar vooronderzoek heeft Hattink zich verscholen in de bosschages op het Eiland van Brienenoord. Gekleed in een knaloranje jas wist zij onzichtbaar te blijven voor het beest dat rondwaart op en om het eiland. Ze zocht naar sporen en sprak met onwetende wandelaars. Hadden zij de waterwolf al gezien?
Waterwolf gaat over de animalisering van de natuur op en rondom het Eiland van Brienenoord. De natuur is vanzelfsprekend, maar het is de mens die er duiding aan geeft. Josje Hattink wil met haar project laten zien dat juist daar de verbeelding met ons aan de haal gaat. Op een eiland als dat van Brienenoord is zo’n duiding dubbelzinnig: enerzijds waant men zich veilig met het water als een slotgracht om het eiland. Al wat er leeft en beweegt valt gemakkelijk te beheren. Maar anderzijds is die veiligheid slechts schijn. Het water sluipt en kruipt met de getijden, maar blijft onvoorspelbaar. In het werk Waterwolf wordt de bezoeker van dit natuurgebied met informatieborden over het eiland geleid en dwaalt die langzaam af van de werkelijkheid. De waterwolf is echt.
Op zondag 13 februari presenteert Josje Hattink het resultaat van haar onderzoek bij Buitenplaats Brienenoord. Tussen 12-17 uur kunt u langskomen en een speciale Waterwerken-snack eten, om daarna op zoek te gaan naar de borden die Josje op het eiland heeft geplaatst. Om 15 uur geven schrijver Katinka van Gorkum en kunstenaar Josje Hattink een speciale rondleiding. Daarvoor kunt u reserveren op reserveren@buitenplaatsbrienenoord.nl.
Er zijn 15 plaatsen beschikbaar voor deze rondleiding.
Datum: zondag 13 februari 2022
Tijd: 12.00 – 17.00 uur
Rondleiding: 15.00 (reserveren)
Adres: Van Brienenoord 5, Rotterdam (Eiland van Brienenoord). U kunt op het eiland niet parkeren, wel
bij het Hoendiep en aan de Stadionweg.